Watersport:
Verschillende watersporten zoals duiken of surfen kunnen ook door brillendragers worden uitgeoefend. Zwemmen zonder bril of contactlenzen zou je alleen moeten doen wanneer je ogen niet uitgesproken slecht zijn. Anders voel je je in het water gegarandeerd niet veilig. Daarnaast is er een verschil of je in een buitenzwembad bent of in de open zee.
Maar hoe is een goed zicht voor brillendragers in het water gegarandeerd, als zij zich zorgen maken over hun bril of contactlenzen? In het zwembad kan je met je normale bril gaan zwemmen. Aan te raden is dat echter niet. Duiken en sprongen maken van de springplank zijn namelijk met een bril taboe. Ook bij het zwemmen in de zee is een bril ongeschikt – al met één golf kan je de bril kwijtraken en een zoektocht naar je bril is meestal niet succesvol. Als alternatief biedt de contactlens zich aan. Gecombineerd met een zwembril is een goed zicht gegarandeerd en de zwembril beschermt tegen het water. De contactlenzen mogen niet met het water in aanraking komen. Harde contactlenzen kunnen gemakkelijk uit het oog worden gewassen. Het verliezen van een contactlens is dan vervelend, ook aangezien de lenzen duur zijn. Zachte contactlenzen zijn aan de andere kant minder bewegelijk in het oog. Watercontact kan er voor zorgen dat hij niet meer helemaal op zijn plaats zit en daardoor kan het zijn dat je ze niet meer kan dragen. Bovendien kunnen bacteriën uit het water zich in de contactlens ophopen en oogirritatie veroorzaken indien je de lenzen blijft dragen. Het grondig reinigen en desinfecteren van de lenzen is daarom na elke zwembeurt nodig. Daarom is het aan te raden om bij het zwemmen daglenzen te gebruiken. Deze kunnen onmiddellijk na het zwemmen worden weggegooid en als je er eentje verliest is dat niet zo erg. Een zwembril is in elk geval aan te raden. Een zinvol alternatief voor brillendragers die regelmatig in het water springen, is een zwembril op sterkte. Met deze mogelijkheid zie je scherp en heb je bescherming tegen het water in één bril. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een duikbril op sterkte.
Fietssport:
Fietsers kunnen last hebben van verschillende problemen. Vallende taken in de herfst kunnen een belemmering zijn, verkeerde tinten kunnen het zicht op de zenuwen werken, de ogen kunnen gaan tranen door de tocht, brilglazen kunnen beslaan of laten vervelend licht door. De bril kan wegglijden door het bewegen en soms past de bril niet eens onder de sporthelm.
Daarom moet je de bril die je in het dagelijkse leven draagt niet bij het sport dragen. De normale bril is namelijk daar niet voor gemaakt. Ze glijdt weg, de glazen beslaan of kunnen zelfs een direct risico op letsel veroorzaken tijdens een val. Maar er is nog een andere reden voor alleen een bril voor tijdens het sporten: alleen de atleten die goed kunnen zien kunnen topprestaties bereiken. In het algemeen moet de sportbril licht en comfortabel zijn, zodat ze ook tijdens het lang dragen niet stoort. Een hoog draagcomfort wordt gerealiseerd door verstelbare neuspads en verstelbare beugels. Modellen met zweet-blokkades voorkomen dat vocht in de ogen loopt. Zowel het glas als het montuur moet uit een kunststof worden gemaakt dat nauwelijks te breken is, zoals polycarbonaat. Metalen onderdelen zijn taboe, deze kunnen een groot risico op letsel vormen. Glazen uit polycarbonaat moeten altijd hard-coated zijn, zodat er moeilijk krassen op kunnen komen. Sportbrillen hebben een gebogen vorm, dat dient als een beschermend schild. Ze houdt niet alleen wind en water weg, maar beschermen ook tegen gevaarlijke Uv-stralen en minimaliseren storende verblindingen. De bril moet het gezicht goed bedekken zonder de wimpers te raken. De bril moet solide zitten en mag niet wegglijden, zelfs niet bij ruige bewegingen. De beugels moeten om het oor zitten. Een uitwisselbaar band uit elastiek aan de achterkant van het hoofd, een stevig kader en een grip systeem met nopjes aan de beugels zorgen voor extra ondersteuning. De glazen mogen niet beslaan, daarom moet een sportbril over voldoende ventilatie beschikken. Een speciale laag op de glazen realiseert dit effect. De tint van het glas moet worden aangepast aan de kleur en intensiviteit van de sport en de te verwachten lichtintensiviteit. Flexibele uitwisselingssystemen hebben hun waarde hier bewezen.
Vandaag de dag kan iedereen de passende sportbril voor zijn of haar discipline vinden. Er zijn pure sportzonnebrillen, die op sterkte kunnen worden gemaakt, sportbrillen voor binnen- en voor buitengebruik en er zijn speciale modellen voor watersport en wintersport. Voor incidentele sporters biedt een gewone sportbril uitkomst.
Let op: hoe specifieker een sport is en hoe intensiever het wordt beoefend, des te zorgvuldiger moet de sportbril worden uitgekozen. Het belangrijkste is niet hoe de bril er uit ziet, maar de veiligheid. Je sportbril zou je naar deze criteria moeten uitkiezen.
Leave a Comment