Iedereen kent het: nog even kort bij Facebook of Instagram op het profiel van Edel-Optics gaan, om de actuele trends te checken en plots betrap je jezelf erop dat je al een uur aan je smartphone hangt. Een uurtje minder slapen klinkt op het eerste zicht niet zo dramatisch, maar als je daarna ook nog een uur wakker ligt en de tijd steeds verder tikt, wordt je nerveuzer als Beatrix Kiddo (Uma Thurman) in Sarg. Maar waar komt die slapeloosheid vandaan? We zijn toch naar bed gegaan, omdat we moe waren!
We moeten de schuld natuurlijk bij ons zelf zoeken. Maar als we dan toch een zondenbok willen aanduiden, dan luistert hij naar de naam “HEV”. Besmettelijk is dit niet, maar dit HEV-licht heeft een vervelende bijwerking. Als we langere tijd naar LED-Displays kijken (zoals bijvoorbeeld je computer, tablet of smartphone), krijgen we de hele tijd hoogenergetisch blauw licht te verwerken, wat “high energy visible” (of kortweg HEV) wordt genoemd. Als het omgevingslicht dan ook nog donkerder is (wat natuurlijk het geval is bij ’s nachts chill netflix kijken), hebben we het aan onze pan. Want onder deze omstandigheden zijn onze pupillen verwijd, waardoor ze nog meer blauw licht doorlaten.
Om het kort te houden: als ’s nachts de tv flakkert of als we om 5 voor 12 toch nog wat aan onze laptop moeten doen, kunnen we daarna slecht inslapen. Ondertussen weten we dat de reden hiervoor een verminderde afgifte van het slaaphormoon melatonine is. Het oplichtende display, laat ons lichaam geloven dat het dag is in plaats van nacht en zo ontstaat de digitale jetlag.
De oplossing? Brillen met blauwlichtfilter!
Waar zonnebrillen en hoog-kwalitatieve brillen op sterkte je ogen beschermen tegen UV-licht, beschut de blauwlichtfilter-technologie je ogen tegen de korte golflengten van het lichtspectrum (380 tot 450 nm). Het aandeel van het blauwe lichtspectrum, dat je nodig hebt om te kunnen zien (450nm) wordt wel doorgelaten. Dit betekent dat, net zoals bij een dromenvanger, enkel de positieve vibes worden doorgelaten. Daardoor kan je na het tikken op je smartphone of tablet niet alleen beter inslapen, maar bescherm je je ogen ook voor schade op lange termijn. Men gelooft immers, dat HEV verantwoordelijk zou kunnen zijn voor ouderdomsafhankelijke macula-degeneratie of dat in ieder geval het risico verhoogd zou zijn. Gevolg: de optische cellen van je netvlies sterven successief af, wat in worst case scenario tot blindheid kan leiden. Dus als je de gewoonte hebt om voor het slapen gaan nog een paar aflevering of zelfs een hele reeks bij Netflix te kijken, doe dat dan onder het motto “Safety First” en bestel je volgende bril op sterkte met blauwlichtfilter!