De meeste mensen zijn het erover eens: de ogen behoren tot de belangrijkste organen van het menselijk lichaam. We nemen bijna onze complete omgeving door onze ogen waar en ze doen vaak geweldige dingen! In deze blog hebben we enkele (curieuze) feiten over ogen en brillen verzameld.
De ogen en brillen
- In Duitsland dragen 40,1 miljoen mensen vanaf 16 jaar een bril, dat is twee derde van de Duitse bevolking
- Gerecyclede brillen? Ze bestaan echt. Op de Parijse brillenbeurs Silmo konden bezoekers de brillen bekijken die uit alledaagse voorwerpen waren geproduceerd, zoals bijvoorbeeld skateboards of jeans. Of dit de trend voor het komende jaar zal zijn?
- Italiaanse monniken waren de eersten, die al vanaf de 13e eeuw halfronde glazen maakten. Als materiaal diende het bergkristal Beryl, die gepolijst als een soort vergrootglas werkte.
- Het menselijk oog weegt ongeveer slechts 7,5 gram en heeft een diameter van een muntstuk van 50 cent.
- Zes spieren per oog zorgen daarvoor, dat wij in staat zijn om het oog te draaien en te bewegen. Eén spier daarvan is zelfs de meest actieve spier in het lichaam.
- Ca. 5 procent van de Duitse bevolking lijdt aan rood-groene blindheid. Daarbij veranderen de kleuren rood en groen in een grijstint. Deze beperking wordt tien keer vaker bij mannen dan bij vrouwen geconstateerd.
- Op één dag knippert een mens gemiddeld 10.000 keer.
Gekke dierenwereld
- De ogen van een octopus zijn ongeveer zo groot als een watermeloen. De gemiddelde grootte is ongeveer 25 cm. Daarmee heeft de inktvis de grootste ogen van de dierenwereld. Stel je nu voor, dat vissen hun ogen meestal niet kunnen sluiten.
- De ogen van een struisvogel zijn groter dan zijn hersenen.
- Vlinders kunnen ultraviolet licht zien
- Met een derde zie je beter: een hagedissoort uit Nieuw-Zeeland heeft aan beide ogen nog een derde oog! Het derde oog is een naar boven gericht lichtgevoelig orgaan en ligt in het midden van de schedel van de hagedis, dat vooral dient om verschillen in helderheid waar te nemen.
Merkwaardigheden over zonnebrillen
- Al in het oude Rome liet keizer Nero zich een luxe zonnebril maken. Om zich tegen de zon te beschermen liet hij een groene smaragd maken en keek hierdoor naar de gladiatorengevechten. Niet iedereen kon zich dat veroorloven.
- Ook de Eskimo’s waren al vroeg vindingrijk: tegen het sterk door sneeuw reflecterende zonnelicht maakten ze een sneeuwbril. Ze sneden spleten in de botten van zeehonden en bonden het vast met leren riempjes voor de ogen. Best slim.
- Zonnebrillen werden lange tijd als hinderlijk beschouwd en waren zeker geen modeaccessoire. Tijdens de Tweede Wereldoorlog droegen de Amerikaanse piloten echter een bijzonder cool model, dat nog steeds één van de populairste is. De Ray-Ban Aviator was de eerste zonnebril dat een mode-item werd.
- Niet alleen mensen moeten hun ogen tegen de zon beschermen, ook honden hebben in bepaalde situaties een bescherming tegen de zon op hun snuit nodig. Lawinehonden lopen bijvoorbeeld vaak urenlang door de sterk reflecterende sneeuw en dragen daarom speciale hondenbrillen.
Leave a Comment