Elke zomer hebben brildragers een wisselprobleem – meer bepaald dat van het wisselen tussen zonnebrillen en brillen op sterkte. Het kantoor uit voor een snack in de buitenlucht, de winkel in voor een snelle boodschap en weer naar buiten, wolkje aan de hemel, wolkje weer weg, zo gaat het de hele dag door. Je moet de hele tijd twee brillen bij de hand hebben en etuis tevoorschijn halen en weer opbergen. En ook voor slechtziende outdoor-sporters zijn veranderende lichtomstandigheden een vervelend probleem. Maar: er is een remedie! Meekleurende glazen maken het je makkelijk doordat ze zich aan alle lichtomstandigheden aan weten te passen.
Wat zijn de voordelen van fotochrome glazen?
Donkere glazen tijdens de lunch op een terrasje, licht getinte glazen als het bewolkt is, heldere glazen ‘s avonds voor de tv – mekleurende glazen, zijn zonnebril en normale bril in één, bieden de grootste flexibiliteit en bescherming tegen verblinding en dat in elke lichtsituatie. Waarbij de term meekleurende bril eigenlijk verkeerd is. Het is immers alleen de kleur van het glas, die zich aanpast, niet de hele bril. Wat in ieder geval vast staat is dat deze uitvinding het leven van brildragers veel relaxter heeft gemaakt.
Het principe werd ontdekt door twee Amerikaanse chemici, Stanley Donald Stookey en William Armistead, die het zogenaamde fotochromatische glas al in 1964 patenteerden. Daarbij lieten ze zich inspireren door de natuur: planten draaien met de zon mee, het zogenaamde fototropisme. Daarom worden meekleurende glazen ook wel fototropische glazen genoemd.
En hoe werken meekleurende glazen precies?
Voor het vervaardigen van meekleurende glazen wordt dezelfde chemische reactie gebruikt als voor de belichting van zwart-witfoto’s, waarbij er zilverbromide of zilverchloride in het glas wordt verwerkt. Het invallende UV-licht breekt de zilververbindingen af in hun enkelvoudige componenten en dit zilver vormt ultrakleine kristallen, die de kleur van het glas veranderen. Voor zwart-witfoto’s wordt deze reactie na de belichting onderbroken en gefixeerd. De kleur – en daardoor dus de afbeelding op de foto – blijft.
Bij de meekleurende glazen daarentegen wordt er niets gefixeerd. Zodra je weer uit de zon, naar binnen in het donkere kantoor gaat, lossen de zilverkristallen zich weer op en loopt de chemische reactie terug. Het zonnebrilleneffect bij fototrope glazen treedt daarom ook alleen op als je het echt nodig hebt. Het proces waarbij de glazen weer heller worden is iets langzamer dan bij het donker worden, wat slechts 15 tot 30 seconden duurt, afhankelijk van de glastechnologie. Na één of twee minuten heb je echter ook binnen weer een klare kijk. Bovendien beïnvloedt de temperatuur de mate van kleuring van de fototrope glazen ook: hoe kouder het is, hoe donkerder het glas wordt. Vooral voor mensen met lichtgevoelige ogen is het voordeel van mekleurende glazen dat de ogen minder snel vermoeid zijn.
Meekleurende glazen: wat je moet weten
Als je een bril met meekleurende glazen zou willen kopen, moet je erop letten dat je nieuwe bril een hoogwaardige UV-bescherming naar de EU-normen biedt. Hij heeft immers ook een functie als zonnebril en een donkere tint zonder een geschikte UV-filter tegen UV-A- en UV-B-stralen doet meer kwaad dan goed voor de ogen. Voor bijzonder sterke UV-straling, bijvoorbeeld op het strand of op besneeuwde bergtoppen, moet je echter een gewone zonnebril met beschermingscategorie 3 of 4 gebruiken, want hier ligt de grens voor het gebruik van fototrope glazen.
Voor outdoor-sporten zoals hardlopen of fietsen daarentegen zijn meekleurende zonnebrillen de perfecte keuze. Niet meer stoppen om van bril te veranderen, geen ogen dichtknijpen als het plotselinge weer helder en licht is. Dankzij de meekleurende glazen wordt het buitensporten twee keer zo leuk. En de UV-stralen blijven waar ze thuishoren – achter de UV-filterbarrière.
Bijzonder geval: autorijden met een fototropische bril
Conventionele meekleurende glazen zijn slechts gedeeltelijk geschikt voor het autorijden, omdat de voorruit van de auto zelf al een grote hoeveelheid UV-licht absorbeert. Daarom passen de moleculen in de lens zich niet aan de werkelijke lichtomstandiheden aan, dat wil zeggen dat de glazen slechts licht getint worden of zelfs helemaal helder blijven. Hier is de bescherming bij normale zonnebrillen duidelijk in het voordeel, die de beste blik op het wegverkeer garanderen, zelfs bij felle zonneschijn. Reis je meer met de trein of met de fiets, dan is dit kleine nadeel van fototropische brillen van minder belang. Voor hen die regelmatig achter het stuur van de auto zitten, bieden bepaalde fabricanten speciale meekleurende chaffeurs-glazen aan, die echter vrij duur zijn.
Hoeveel kosten meekleurende glazen?
Zodra je jouw favoriete brillenmodel in onze online winkel hebt gevonden, ben je slechts een paar clicks van je nieuwe bril met meekleurende glazen verwijderd. Klik gewoon op Met correctie bestellen, voer je correctiewaarden bij onze ‘digitale opticien’ in en vink rechts of onderaan, bij de categorie Tint het vakje aan voor meekleurende glazen aan. Afhankelijk van het geselecteerde glasmerk kan je als kleur blauw, grijs, groen, bruin, brons en paars kiezen. Trouwens: fototropische glazen zijn al verkrijgbaar vanaf 99 euro.
Ben je niet echt overtuigd van de fotochrome glazen of ben je op zoek naar een zonnebril voor de auto of voor extreme UV-straling? Geen probleem, we hebben veel stijlvolle brillen op sterkte in de aanbieding – en natuurlijk een enorme selectie zonnebrillen voor elke stijl en elke lichtsituatie.