Als je een gunstige zonnebril op sterkte will kopen, heb je geluk: er zijn onttelbaar veel verschillende modelllen en je hebt ook op zonnige dagen een scherpe kijk op alles. Helaas brengt het verglazen van zonnebrillen ook een paar probleempjes met zich mee. Welke dat zijn en hoe je ook met corrctieglazen de perfecte zonnebril krijgt, ervaar je in deze gids.
Nieuwe glazen in de zonnebril: de Facts
- Je kan in bijna elke zonnebril nieuwe glazen laten zetten
- De kleur en gradering van de tint kan je vrij kiezen
- Zonnebrilmonturen zijn meestal goedkoper dan monturen voor correctiebrillen
- Gekleurde glazen op sterkte vind je al vanaf 45 EUR
- Opgepast: bij lichte kleuren werkt een grote zonnebril snel overgedimensioneerd (uil-effect)
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
Zonnebrillen op sterkte: de voordelen
Als je bij- of verziend bent, ken je het gevoel maar al te goed: de zon laat zich zien en jij als brildrager begint meteen je ogen samen te knijpen. Je hebt een goede zonnebril nodig (en let daarbij zeker op het CE-label, zodat ze een gecertificeerde bescherming tegen UV-licht bieden)! Meestal kiezen we voor modieuze modellen, zonder correctie – om dan ’s avonds met vermoeide, droge ogen vast te moeten stellen, dat contactlenzen ook op zonnige dagen ons bindvlies geen plezier doen. Een zonnebril op sterkte heeft dus een duidelijk voordeel. Als je nu meteen zou willen googlen „wat kost een zonnebril op sterkte”, kunnen we je gerust stellen: zo duur zijn ze niet! Gekleurde glazen met een individuele correctie krijg je al voor 45 EUR.
Extra interessant voor fashionista’s en individualisten: bij de keuze van de juiste shades, ben je niet expliciet verplicht een zonnebrilmontuur uit te zoeken. Je kan even goed een montuur voor gewone correctieglazen nemen, die je door de kleur van de glazen aan te passen omtovert in een zonnebril. Nice to know: sommige merken bieden hetzelfde model als zonnebril duidelijk goedkoper aan (of omgekeerd). Een voorbeeld hiervan is de bestseller Round Metal in goud of de klassieke Ray Ban Aviator. Zo kan je nog eens extra sparen!
Maak meer uit je zonnebril
Nieuwe glazen voor zonnebrillen vormen een heerlijk individueel speelparadijs – je bent niet gebonden aan de glaskleur en -gradiënt die door de fabrikant werden bedacht. Je kan bijvoorbeeld, een groen gekleurde bril omvormen tot een blauw gespiegelde zonnebril. Jij weet immers het beste wat je leuk vindt – en welke kleur jou het beste bevalt.
Last but not least, ook een multifocale zonnebril maakt het leven van heel wat brildragers een stuk aangenamer. Geen eeuwig switchen tussen een leesbril met kleur en een zonnebril om mee in de verte te kijken. Bestel gewoon een van onze goedkope zonnebrillen, laat hem voorzien van multifocale glazen en relax met volledige UV-bescherming.
Kan ik in elke zonnebril nieuwe glazen laten zetten?
In de regel: ja. Uitzonderingen zijn glazen met een doorlopend, zogenaamd mono- of panorama glas. Er zijn ook sportbrillen, die zeer sterk gebogen zijn. Bij deze kunnen meestal slechts glazen tot maximaal 2 dioptriën in het montuur gezet worden. Bovendien zijn brillen voor kortzichtigen veel dikker naar de rand toe. Dit kan vooral bij curved-modellen merkbaar zijn en in twijfel de coole look van de zonnebril teniet doen. In dergelijke gevallen helpen onze opticiens je graag verder – in één van onze winkels, telefonisch of in de live chat.
Zonnebrilmontuur als correctiebril
Je wil jouw casual zonnebril omtoveren tot correctiebril omdat hij je nou eenmaal goed staat? Misschien toch niet zo’n goed idee: vooral zonnebrillen voor vrouwen hebben vaak hele grote frames – voor een betere bescherming tegen UV-straling. Met donker glas zien ze er gedurfd en mysterieus uit. Met transparante glazen voor een correctie bril (of zeer licht getinte glazen), kan je er echter snel uit gaan zien als een uil of een kikker – gedurfd is anders. Als je er niet per sé als een uil wil uitzien, kan je beter een maatje kleiner kiezen.
Nieuwe glazen in de zonnebril: krijg ik een correctie op de originele glazen?
Nee. De originele glazen worden uit het montuur gehaald en bij je bestelling meegeleverd. De glazen op sterkte worden individueel gemaakt en in het zonnebrilframe ingezet. En let op: vergeet niet een tint toe te voegen als je je glazen bestelt! Anders zal de bril worden geleverd als gewone, transparante correctiebril.
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
De glazen van je zonnebril omwisselen: de juiste tint kiezen
Als je nieuwe glazen in je zonnebril wil laten zetten, moet je er rekening mee houden dat ze enkel genoeg bescherming tegen UV-licht bieden, als de gradiënt van de kleuring hoog genoeg is. Deze moet minstens 75% bedragen en als je met je bril aan het zwembad wil lezen of lekker wil gaan stappen in de bergen, kan je zelfs beter voor 85% kiezen. Onze digitale opticien biedt tot wel 20 verschillende kleuren aan, van azuurblauw over grijs tot spiegelend goud. De nuancen zijn meestal een beetje anders dan de kleur bij de originele bril. Sommige fabrikanten, zoals bijvoorbeeld Ray Ban, bieden ook originele glazen met sterkte aan, waarin het Ray Ban logo dan gegraveerd is. De kleur is dan exact dezelfde als bij de originele bril.
Afhankelijk van de fabrikant, kan je ook voor gepolariseerde glazen kiezen (bv. Ray Ban zonnebrillen). Gepolariseerde zonnebrillen hebben het voordeel, dat ze reflecties van bv. het wateroppervlak, natte straten of ook van witte muren of sneeuw filteren en de ogen daardoor meer rust geven. Gepolariseerde glazen zijn daarom ideaal voor outdoor activiteiten of strandvakanties.
Buitenbeentje: zelfkleurende glazen
Fototrope glazen zijn de perfecte keuze, als je niet de hele tijd twee brillen wil meezeulen. Ze zijn van lichtgevoelige moleculen voorzien, die op UV-licht reageren en de glazen donkerder maken. Zo ben je de hele dag perfect gewapend: van je middagsnack buiten in de stralende zon tot ’s nachts op de donkere gang als je naar huis komt. Als je in een zonnebrilmontuur zulke glazen wil laten inzetten, moet je echter oppassen: als de glazen bij zonneschijn donker worden, werkt de bril als gewone zonnebril. Als je daarentegen binnen bent, zijn ze niet gekleurd en dreigt ook hier weer het eerder beschreven uil-effect.
Zonnebrillen op sterkte – of toch liever zonder?
Als je door het grote aanbod nu voor een mentale breakdown staat, neem dan eens een kijkje bij ons huismerk VOOY. Hierbij geldt het principe: krijg 2, betaal 1. Elk model is als correctie- of sun-versie te verkrijgen, je ziet dus meteen hoe het model er met gekleurde én met transparante glazen uitziet.
En als je eerlijk bent: één (zonne)bril is sowieso te weinig, of niet?