Nergens is goed zicht zo belangrijk als achter het stuur. Iedereen die al eens verblind werd door een laagstaande zon of op een regenachtige winternacht onderweg was, weet dat het besturen van een auto ook vaak betekent dat je zicht niet altijd even goed is. Gelukkig kun je goede ondersteuning krijgen: we laten zien waar je als automobilist met bril op moet letten en wat een speciale bril voor het autorijden met zich meebrengt.
Welke zichtproblemen treden op bij het rijden?
Wie kent het niet: je bent aan het rijden in de stralende zon met je zonnebril op je neus, rijdt in de schaduw en plotseling zie je nauwelijks nog wat. Zonnebril weer af (en als brildrager de normale bril weer op je neus). Niet echt comfortabel – laat staan veilig. Niet voor niets zijn de meeste ongevallen op de weg te wijten aan slecht zicht of slechte lichtomstandigheden. Reflecties op natte wegen of verstrooid licht van tegenliggers zijn voor onze ogen stressy en leiden ons af. Maar voor deze situaties – reflectie, snelle veranderingen tussen donker en licht of slecht contrast – bestaan er speciale brillen voor het autorijden.
Wanneer heb ik dan een speciale bril voor het autorijden nodig?
Rij je vaker langere afstanden? Zijn je ogen na het rijden moe? Ben je onzeker als je op natte wegen verblind wordt? Dan is het een goed idee je een bril voor het autorijden aan te schaffen. Met de juiste bril heb je zekerheid, zowel bij wisselende lichtverhoudingen, als in de schemering, bij slecht weer of bij laagstaande zon en ben je bovendien tegen UV-straling gewapend. Beter kan je het toch niet hebben?
Hoe werkt een bril voor het autorijden dan?
Brillen, die speciaal voor het autorijden ontworpen zijn, minimaliseren reflecties, zorgen voor een evenwicht tussen licht-donker-veranderingen en maak een scherp ruimtelijk zicht mogelijk. Maar waar komen deze verschillende eigenschappen bij brillen voor het autorijden dan vandaan? Sommige producenten bieden een speciale coating aan (zoals bijvoorbeeld Zeiss DriveSafe glazen of Rodenstock Road), die dan bepaalde golflengtes van het licht reflecteren en er zo voor zorgen dat het verblindende effect wordt gereduceerd. Maar voor zulke veredelte speciale glazen, moet je snel veel geld neerleggen. Je kan dit effect echter ook bereiken als je volgende regels in je achterhoofd houdt:
Checklist bril voor autorijden
- De juiste (fototrope) kleur
- Een hoge graad van ontspiegeling
- gepolariseerde glazen tegen het verblinden
- Blauwlichtfilter voor beter contrast
Kleur
Brillen voor het autorijden – of beter gezegd de glazen die in het montuur verwerkt zijn – veranderen meestal zelf van kleur om het verblinden te verminderen. De fototrope (of fotochrome) glazen bevatten lichtgevoelige moleculen, die op UV-straling reageren en de glazen donker kleuren. Je kan echter niet elk fototroop glas nemen, omdat de meeste voorruiten van auto`s tegenwoordig uitgerust zijn met een UV-filter en de glazen op die manier binnenin de auto niet op de juiste manier donkerder worden. Glazen die extra voor het autorijden ontworpen zijn, reageren niet alleen op het UV-licht, maar ook op zichtbaar licht en zorgen zo voor een veilige rit.
Als je een normale zonnebril verkiest, moet je er op letten de juist kleuring te kiezen. Rode en blauwe nuancen verminderen het contrast en zijn daarom voor het autorijden niet geschikt. Bruin en grijs zijn optimaal, daarmee kan je rem- en verkeerslichten beter onderscheiden. En opgepast: je kleuring mag ook niet te donker zijn! Voor ritten overdag mag je kleuring maximaal 85% zijn, `s nachts zelfs maar 25%.
Ontspiegeling
Brilglazen, die niet ontspiegeld zijn, versterken de verblinding door een tegenligger als een spiegel. Elke bril voor het autorijden is daarom ook superontspiegeld en zorgt op die manier voor en klare kijk en een ontspannende rit. Andere features zoals een clean coat en extra harde en/of anti-statische glazen zijn aan te raden, omdat natuurlijk ook elk vuilpartikeltje of krasje je zicht verslechterd.
Gepolariseerde glazen
Gepolariseerde glazen bieden een grote bescherming tegen verblinden, een effect wat vooral bij watersporters met hun gepolariseerde zonnebrillen al lang bekend is. De glazen filteren de lichtreflectie door natte wegen of van het wateroppervlak weg en helpen zo andere voertuigen, ook bij slechtere lichtverhoudingen, snel te herkennen.
Blauwlichtfilter
Ook de blauwlichtfilter-technologie biedt een mogelijkheid je ogen bij het autorijden te ontlasten. Ze werd oorspronkelijk ontwikkeld om ons tegen het blauwe licht van smartphones en computerbeeldschermen te beschermen. Maar ze verhoogt ook het contrast en vermindert het verblinden. Zo kan je je beter op de weg en het verkeer concentreren.
Hebben brillen om ´s nachts te rijden zin?
Er bestaan speciale brillen om `s nachts te rijden, die door geel gekleurde glazen het contrast in het donker zouden verhogen. De gele kleur filtert een groot deel van het blauwlicht spectrum weg en zou er zo toe kunnen bijdragen dat je ogen niet zo snel moe worden. Sommige experten zijn hierover echter eerder sceptisch. Wat in ieder geval bewezen is, is dat deze geel gekleurde glazen optimaal zijn bij mist en nevel, waar ze duidelijk voor beter zicht zorgen.
Het juiste montuur kiezen
Om tijdens het rijden goed te kunnen zien, speelt ook het montuur een niet te onderschatte rol. Het blikveld van de bril moet groot genoeg zijn om ten allen tijden ook je buitenspiegels te kunnen zien. Het is dus goed om grotere glazen met een fijner montuur te kiezen. En ook de pootjes houd je het best zo smal mogelijk, zodat ook het zicht vanuit je ooghoeken verzekerd is. Lichte monturen uit metaal of titanium zijn hierbij de eerste keus.
Uitzondering: multifocale brillen
Multifocale brillen kunnen ook gedragen worden bij het autorijden. Al moet je er dan wel op letten dat de buitenspiegels meestal in het onderste deel van de multifocale bril liggen, met andere woorden in het ‘bijziend-spectrum’. Als je vaak met de auto rijdt en je vooral alles wat verder weg ligt goed moet kunnen zien, kan je voor een multifocale bril met panoramaglas kiezen.
Kan ik mijn bril voor het autorijden ook in mijn dagelijkse leven gebruiken?
Het grote voordeel van brillen waarmee je goed kan autorijden, is dat ze door hun bijzondere glaseigenschappen ook perfect als dagelijkse bril gebruikt kunnen worden. Je hebt dus eigenlijk geen tweede bril nodig. Maar door ons reusachtig assortiment aan gunstige designerbrillen, kan je jezelf misschien nog een nerdbril mit blauwlichtfilter voor het werk, een oversize zonnebril voor het uitje op zondag en misschien ook nog een shiny model voor de videocall met vrienden gunnen. Je kan per slot van rekening niet de hele dag met de auto rondrijden…