23 april is het wereldbrillendag: maar eigenlijk vieren we onze bril elke dag, toch? Zonder hem zouden we behoorlijk uit onze doppen moeten kijken… Wij verraden je aan wie we deze geweldige uitvinding te danken hebben en wat een creatieve speeltuin de wereld van visuele hulpmiddelen tegenwoordig geworden is.
Kan je wat zien?
In de middeleeuwen moet deze vraag vrij vaak gesteld geweest zijn. Totdat de Arabische geleerde Ibn al-Heitam (ook bekend als Alhazen) in de 10e eeuw de baanbrekende ontdekking deed, dat je dingen kan uitvergroten met behulp van een convexe lens gemaakt uit bergkristal. Het zou echter enkele eeuwen duren voordat de ervaring van de wetenschapper werd toegepast in de praktijk. Pas aan het einde van de 13e eeuw, toen Ibn al-Heitam’s werk “Treasure of Optics” in het Latijn werd vertaald, ontwikkelden Italiaanse monniken een zogenaamde leessteen uit het bergkristal Beryll – waarvan overigens de naam bril is afgeleid.
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
Klare kijk op een stokje
Men moest dus in het begin friemelen met leesstenen. Maar kort daarna werden de eerste glazen in houten monturen gemonteerd door de beroemde Cristalleri uit Murano bij Venetië– het toenmalige mekka der glasblazerij. De bril werd geboren, zij het alleen als leeshulp voor (ouderdoms)verzienden. Hoe dan ook, een bril was destijds alleen iets voor de welgestelden – vooral omdat de meerderheid van de bevolking toen sowieso nog niet kon lezen.
In de daaropvolgende eeuwen werd de uitvinding verder ontwikkeld, de glazen werden gemonteerd in metalen frames, die ofwel als lorgnet op een soort van stok werden vastgehouden, als pince-nez, die op de neus werden geplaatst of als monocle die tussen één oog werd geklemd. Brillen met pootjes werden eigenlijk pas in de 18e eeuw uitgevonden. En ook de bijzienden moesten lang wachten op een antwoord voor hun probleem – pas in de 16e-eeuw werden de concave glazen ontwikkeld.
De doorbraak van de bril – en het ziekenfonds brilletje
In de 19e eeuw werd je als “zwak” beschouwd als je een bril moest dragen. Maar toen in de Eerste Wereldoorlog ook de slechtzienden, die voordien nog vrijgesteld werden, ook naar het front werden gestuurd, kregen ze plotseling allemaal vliegensvlug een bril voorgeschreven. Dit was de geboorte van ziekenfonds brilletje, waarvan er tot in de jaren ’80 precies acht(!) verschillende modellen waren.
Tegenwoordig kan je jezelf bijna niet voorstellen dat je buurman, je beste vriend, je arts en de dorpsslager allemaal dezelfde bril op hun neus zouden hebben. In plaats daarvan, zijn we verwend met keuze uit tienduizenden modellen gemaakt uit een breed scala aan materialen. Ook de technische vooruitgang op het gebied van glaskwaliteit is aanzienlijk. Er zijn multifocale brillen, brillen met blauwlichtfilter, brillen voor het autorijden, voor het sporten, met UV-bescherming en in bijna alle kleuren van de regenboog.
Een echt winnend team
Maar het belangrijkste is dat een bril niet langer alleen een hulpmiddel is voor mensen met zwakke ogen. Het is veel, veel meer. Het is de kers op de style-taart, het melkschuim op de ice-latte, de versgemalen peper op het stomende pastabord – oh, nu hebben we honger. Stijlhonger om precies te zijn! Om Wereldbrillendag te vieren, raden we daarom aan om een kijkje te nemen op het menu van ons eigen merk VOOY. Hier geldt het heerlijk bevredigende principe krijg 2, betaal 1 – d.w.z. hoofdgerecht plus dessert zonder extra kosten. Een bril voor op kantoor, één voor het park, een sportieve, een werkbril en een zonnebril – de mogelijkheden zijn eindeloos, ongeacht hoe je vibe is, wat voor weer het is, welke outfit je draagt of hoe je stemming is. We geloven dat er geen leukere manier is om jezelf en jouw bril te vieren. En Ibn al-Heitam zou ook springen en dansen, omdat zijn uitvinding zoveel mensen een duidelijke visie en heel veel vreugde gebracht heeft.