Fietsbrillen moeten één ding kunnen: doen alsof ze er niet zijn. Want hoe lichter het frame en hoe duidelijker en onvervalst het zicht, hoe relaxter de rit met je draadezel is. En als we eerlijk zijn: we kunnen nu allemaal een beetje ontspanning gebruiken, toch? Niets is verkwikkender als de wind rond je neus en een beetje groen onder de zolen, zelfs niet een biertje in je favouriete kroeg (nou ja… bijna niet). Dus naar buiten! Onze blog laat je zien waar je op moet letten bij het kopen van een fietsbril en welke sportbril het meest geschikt is om te fietsen.
Welke eigenschappen heeft een goede fietsbril?
Je vraagt je misschien af waarom je niet gewoon je normale zonnebril kunt dragen om te fietsen. Wat is een sportbril eigenlijk? Kort gezegd: een goede sportbril is niet alleen de perfecte metgezel op de fiets, maar ook bij hardlopen, klimmen, schaatsen, wandelen, roeien of zeilen. Hij heeft een hoger draagcomfort en vooral een groter beschermend effect voor je ogen. Vooral de volgende functies zijn belangrijk:
> Bescherming
Een goede fietsbril beschermt het oog tegen de tocht, insecten, stof, vliegende stenen of kleine takjes aan de kant van de weg. Het is ook uiterst belangrijk dat het glas niet breekt wanneer je jouw bril laat vallen of er ergens mee tegenaan botst – net als het frame natuurlijk, scherven uit plastic wil niemand in zijn oog krijgen. De meeste sportbrillen van topmerken zoals Nike, Adidas, Gloryfy of Smith zijn net daarom gemaakt van het lichte en onbreekbare plastic polycarbonaat. Dit is bestand tegen bijna elke belasting en vermindert het risico op een letsel aanzienlijk. High-end op dit gebied zijn de brillen van Oakley. Hun brillen zijn ultra krasbestendig en zeer duurzaam – volgens de fabrikant kun je zelfs op de bril schieten zonder dat hij breekt. Diegenen die die denken dat dit een fabeltje is, kunnen misschien door dit ervaringsverslag overtuigd worden.
> Pasvorm
Putjes, hobbels, snelle hoofdbewegingen: sportbrillen moeten veel weerstaan. Bij zoveel actie moeten ze stevig en zonder wiebelen op de neus en achter de oren zitten, mogen ze niet naar beneden vallen (en naar de bodem van het meer zinken), maar mogen ze natuurlijk ook niet drukken. One Size is niet ideaal, de fietsbril moet vanaf de framebreedte worden aangepast aan het gezicht. En het gewicht speelt ook een belangrijke rol bij het draagcomfort. Hier geldt het eenvoudige credo: hoe lichter, hoe beter.
> Gezichtsveld
Wat is het nut van de beste zonnebril als je er bij de rand langs kijkt of als je constant een dik montuur in het vizier hebt? Een goede fietsbril heeft een ergonomische vorm die past bij de ronding van je hoofd. Hierdoor is niet alleen het gezichtsveld groter, maar verhoogt een meer gesloten frame ook de bescherming tegen schadelijk zonlicht. Het wordt alleen lastig als je zonnebril te strak zit: als er te weinig ventilatie is namelijk, beslaan de glazen door het zweten tijdens het sporten. Speciale sportbrillen zijn ontworpen om een goede ventilatie te garanderen en scoren soms zelfs met een anti-mistcoating. Zo ben je verzekerd van goed zicht onderweg.
> UV-filter
Als je outdoor activiteiten onderneemt, is het aan te raden om je ogen een gecertificeerde UV-bescherming met een CE-kwaliteitslogo te bieden. Om de ogen voldoende te kunnen beschermen tegen de schadelijke UV-straling, moet je minstens voor een UV 400 kiezen. Overigens heeft UV-bescherming niets te maken met de kleur van de glazen, zelfs transparante glazen kunnen een hoge filterwaarde hebben en beschermen tegen UV-stralen. De tint reguleert alleen de verblinding en wordt in verschillende categorieën onderverdeeld. Categorie 2 komt overeen met een gemiddelde tint, voldoende voor zonnige dagen in Midden-Europa. Voor Zuid-Europa, strand, bergen en wintersport moet je eerder voor een categorie 3 kiezen, met een lichtabsorptie van meer dan 80%. En als je op de gletsjer glijdt of aan een rotswand hangt, kun je het beste filtercategorie 4 kiezen met een sterke tint die meer dan 90 procent van het licht absorbeert.
> Glaskleur
Bestaat er een perfecte tint voor fietsbrillen? Ja en nee. Afhankelijk van het weer en de plaats waar je reist, moet een bril aan verschillende eisen voldoen. Veranderende lichtomstandigheden betekenen een veranderende zichtbaarheid. Daarom worden veel sportbrillen verkocht in een set met verwisselbare glazen. In het algemeen geldt: gele tinten hebben een verhelderend effect en zijn ideaal om in mist te rijden. Oranje glazen verhogen de contrasten, wat bijvoorbeeld goed is bij het mountainbiken. Bruine, groene en grijze glazen veranderen de natuurlijke kleuren slechts lichtjes en bieden een zeer goede bescherming tegen het verblinden. Blauw getint glas verhoogt ook het contrast, maar is vooral bedoeld voor zwem- of sneeuwactiviteiten – kan echter gevaarlijk zijn in het wegverkeer, omdat blauwe glazen de kleur oranje filteren. Een gradiënttint kan nuttig zijn, waarbij het donkerdere bovenste deel helpt tegen verblinding en het onderste deel helder is en onvervalst zicht biedt.
> Gepolariseerde sportbrillen
Voor buitenactiviteiten is een polarisatiefilter ook een echte aanrader: gepolariseerde zonnebrillen filteren reflecties van gladde oppervlakken (bijv. natte wegen, water of zelfs witte huismuren) en vormen daarmee een grote verademing voor je ogen. Oakley heeft zelfs een speciale fietsbril in zijn assortiment met de Prizm® Road-technologie.
> Sportbrillen die automatisch van kleur veranderen
Tot slot is er de variant met fototrope glazen (ook wel fotochromisch of fotochromatisch genoemd). Deze zelf-kleurende-glazen bevatten lichtgevoelige moleculen die reageren op UV-stralen. Het glas wordt op basis van de lichtintensiteit automatisch donkerder. Zo’n fototrope fietsbril is bijvoorbeeld erg practisch als je van een zonovergoten weg het donkere bos inslaat. Je moet niet afstappen, je bril niet wisselen en ook geen andere glazen erin doen – gewoon ontspannen en met het beste zicht verder fietsen.
Welke fietsbril is de beste?
De laatste fietsbriltest van de Stiftung Warentest is al een beetje ouder, maar is nog steeds relevant bij het zoeken naar de juiste fietsbril. De testers zijn nagegaan hoe goed de bril zit, of ze de tocht goed buiten kunnen houden, of ze beslaan en hoe makkelijk ze in het algemeen te hanteren zijn. Een van de twee winnaars is nog steeds een bestseller: De Oakley Flak Jacket XLJ was de beste fietsbril met een topscore van 8,2 op 10. Het model is verkrijgbaar in maat Small in Black Mat met grijs getinte glazen al dan niet gepolariseerd. De tweede winnaar, was de Adidas Gazelle (niet te verwarren met de legendarische sneakers). Helaas wordt het model A123 of A129 niet meer geproduceerd. Als waardige opvolgers met hetzelfde draagcomfort raden wij echter de monodisc Adidas SP 0016 in zwart met rode details of het model Adidas SP 0030 in zwart met rode gespiegelde glazen aan.
Welke bril voor MTB?
Heb je een speciale MTB-bril nodig als je met je mountainbike van de helling racet? Een goed passende fietsbril zal hier, net zoals op de weg, zeker zijn werk doen. Als je van echt huiveringwekkende actie houdt, kun je ook een sportbrillenband (ook wel leash genoemd) aan de oortjes van je fietsbril bevestigen om hem veilig op zijn plaats te houden. En als ook dat niet helpt, is het over het algemeen veiliger om een andere sport te kiezen…
En hoeveel kost een sportbril met glazen op sterkte?
Een fietsbril met correctieglazen is niet goedkoop, maar wie niet altijd met contactlenzen plus zonnebril of met inklapbare correctieglazen wil werken, komt niet om een bril met geslepen glazen heen. De prijs ligt meestal rond de 380 euro. Helaas is dit niet bij elke fabrikant van sportbrillen mogelijk. Oakley daarentegen biedt zijn originele glazen met correctie aan en ook sommige brillen van Gloryfy zijn verkrijgbaar op sterkte in onze online shop. Gewoon even online een kijkje nemen, dan staat niets een uitgebreide fietstocht in de weg – zeker geen “vervelende” zonnestralen.