Het oog is één van de belangrijkste zintuigen van de mens. Zodra we ‘s ochtends onze ogen openen, begint voor onze ogen een stressvolle dag, want elke visuele indruk wordt waargenomen en verwerkt. De ogen worden door het werken op een computer, het constante gebruik van smartphones, te weinig slaap of ook slechte luchtomstandigheden, zoals bijvoorbeeld uitlaatgassen, koude of droge binnenlucht, blootgesteld aan een hoge belasting. En wie kent het niet? – Op een gegeven moment reageren de ogen geïrriteerd, wat zich uit in verschillende vormen van oogklachten.
Vermoeide ogen
Niet alleen weinig slaap, maar ook een gefocuste blik op een bepaalde plek leidt tot uitgeputte ogen. Bij het autorijden, werken achter de computer, bij het lezen van een krant of bij het doorbrengen van lange avonden voor de tv, concentreren we ons op een specifiek punt. Terwijl we ons op deze plek focusseren, knipperen we te weinig en bewegen we de oogbol nauwelijks. Dit zorgt ervoor dat de traanvloeistof verdampt voordat de traanklieren een aanvulling kan produceren. Onze ogen voelen zich dan moe aan.
Deze tips en oefeningen zorgen bij vermoeide ogen voor ontspannende momenten:
- Oefening: de ogen voor een paar minuten een paar keer per dag te sluiten en te ontspannen, zal wonderen verrichten en je nieuwe energie geven. Ook meerdere keren per dag bewust gapen traint de oogspieren en stimuleert de productie van tranen, zodat het vermoeidheidsgevoel verdwijnt.
- Helderheid: sterke contrasten tussen licht en donker belasten de ogen behoorlijk. Daarom moet de kamer waar je veel tijd doorbrengt goed verlicht zijn.
- Tip: Je ogen eenmaal per jaar te laten controleren is belangrijk als je voortdurend last hebt van vermoeide ogen. Want wie slecht ziet en desondanks geen bril of contactlenzen daagt, belast zijn ogen nog eens extra. Indien er naast vermoeide ogen nog andere klachten zijn zoals pijn, dan moet een oogarts worden geraadpleegd.
Gezwollen ogen
Je wordt ‘s morgens wakker, kijkt in de spiegel en ziet gezwollen ogen. Het overkomt veel mensen. Meestal gaat de zwelling na korte tijd vanzelf weer weg en kunnen er conclusies worden getrokken met betrekking tot een gebrek aan slaap of een ongezond voedingspatroon.
Deze huismiddeltjes helpen je om de klachten te verminderen:
- Veel water drinken! Want voldoende vloeistofinname vermijdt een eventuele opzwelling.
- Koelen helpt! Koelbrillen, een koelend gezichtsmasker of een lepel die in de vriezer wordt bewaard, leg dit gewoon 10 minuten op de ogen, ontspan en de zwelling neemt af.
- Thee en cafeïne bevatten stofjes die de stofwisseling van de lymfeklieren in gang brengt en een afzwakkende werking op de zwelling heeft. Gewoon een theezakje of een koffiepad kort in warm water leggen en dan laten afkoelen, vervolgens leg je het enkele minuten op je ogen.
Maar in sommige gevallen kunnen gezwollen ogen echter acuut of chronisch bij ziekte optreden, zoals bijvoorbeeld door bindweefselontsteking, gerstkorrels, droge ogen, allergieën, verkoudheid, hoge bloeddruk en nier- of schildklieraandoeningen. Als de opzwelling niet minder wordt of er treden juist meer klachten op, dan moet je contact met een arts opnemen.
Tranende ogen
Tranen zijn vaak een uitdrukking van vreugde, woede of verdriet. Maar als onze ogen vrij van emotie zijn, zijn er andere redenen, zoals bijvoorbeeld een droge lucht, ontstekingen, stofdeeltjes of pollen – ze irriteren allemaal het oog. Om mogelijke schade te voorkomen, probeert het menselijk lichaam door het automatisch bevochtigen van de ogen, zich tegen infecties en bacteriën te beschermen.
Maar ook een normale geeuw, een briesje of sterk gelach activeert de traanklieren en veroorzaakt voor een korte tijd tranende ogen.
De volgende tips helpen tegen tranende ogen.
- Regelmatig luchten van woonruimten, in de frisse lucht blijven en het uitspoelen van de ogen met schoon water helpt bij tranende ogen die door droge ogen worden veroorzaakt.
- Dragers van contactlenzen die last hebben van tranende ogen moeten op de juiste handhaving van de lenzen letten: een grondige reiniging van de lenzen en het inlassen van draagpauzes zijn hier bijzonder belangrijk!
- We raken ons vaak in het gezicht aan en wrijven in de ogen, zonder dat we ons ervan bewust zijn. Regelmatig de handen wassen vermindert het risico op infectie voor oogziekten en minimaliseert de toevoer van bacteriën naar de ogen.
Droge, jeukende ogen
Wanneer de ogen jeuken, denk je snel dat de reden een allergie is. Maar vaak is droogheid de reden voor de vervelende jeuk. Droge ogen ontstaan als er niet genoeg traanvocht is en het oog niet beschikt over voldoende vloeistof.
Deze klachten treden vooral op bij overbelasting, hoge concentratie en mensen die veel tijd voor de computer of smartphone doorbrengen.
Het volgende kan je doen:
- Minstens tien keer per minuut knipperen, om droge ogen te voorkomen.
- Frisse lucht helpt tegen jeuk. Daarom moeten zowel de woning als ook de werkplek vaak worden voorzien met frisse lucht.
Als er naast jeuk sprake is van extra klachten zoals pijn of roodheid, dan moet een expert worden geraadpleegd. Het kan zijn namelijk zo zijn dat er een gerstkorrel of sprake is van een huidprobleem die door bacteriën kan worden veroorzaakt en door een arts moet worden behandeld.
Leave a Comment